Nyhetsbrev 17, 3 maj 2012

NORNAs nyhetsbrev nr. 17, 3. mai 2012

 

NORNA-komitéen henstiller til kolleger som er oppført i navneforskerregisteret, om å kontrollere at adresseopplysningene er korrekte og melde evt. endringer til sekretæren (tom.schmidt@iln.uio.no)

 

Danmark

 

Danmarks Stednavne – online

Arbejdet med digitaliseringen af serien Danmarks Stednavne er nu færdig, og den første testudgave ligger tilgængelig som søgemaskine på: danmarksstednavne.navneforskning.ku.dk (kan også tilgås under 'Search Engines' på www.onomastics.org). Der er som nævnt tale om en testudgave, hvorfor funktionaliteten ikke er i top, ligesom data ikke er fejlrettede. En mere udførlig udgave med koordinatsatte data bliver tilgængelig gennem DigDag-projektet senere i år. Vi informerer nærmere om dette den 6. juni på Navneforskerkongressen i Askov.

        Peder Gammeltoft, Bo Nissen Knudsen og Michael Barner-Rasmussen

 

Ny hjemmeside til inspiration og debat

Jeg har tidligere prædiket for at vi skulle blive mere digitale i vores indsamling, bearbejdning og formidling af stednavne. Det er jo ingen sag at komme med vidtløftige idéer om hvordan vi burde bete os som navneforskere. Men faktisk er den digitale revolution inden for vort fag ikke nødvendigvis så besværlig. Mange internetservices muliggør i dag at vi kan formidle navneforskning på kort og i tekst – og ofte ganske gratis. Svært er det heller ikke. Jeg har ingen datafaglig uddannelse, men står alligevel bag hjemmesiden: www.onomastics.org, der viser forskellige måder man kan formidle navneforskning på internettet. Hjemmesiden er på engelsk for at kunne bruges af et bredere publikum, og den udbygges løbende som jeg bliver opmærksom på nye, relevante tiltag. Under 'Search Engines' kan ses eksempler på søgemaskiner med navnedata i listeform, hvorimod 'Geo-Coded Data' viser eksempler på stedfæstede stednavnedata, visse med søgefunktionalitet indbygget. Alle eksempler er såkaldte 'proof of concept' prototyper, der hverken er perfekte i indhold eller layout. Er der en eller flere af prototyperne der fanger interessen, så kontakt mig gerne på gammelt@hum.ku.dk – jeg giver gerne gode råd og idéer.

                Peder Gammeltoft

 

Nyt postdoc-projekt: Ekspansion i en brydningstid 

Peder Dam, ph.d. og post.doc ved SAXO-Instituttet på Københavns Universitet, har fået en toårig bevilling fra Det Frie Forskningsråd / Kultur og Kommunikation til landsdækkende kortlægninger og historisk-geografiske analyser af de danske stednavnetyper. Det primære navnefokus er stednavnene fra bebyggelsesekspansionen i sen vikingetid og tidlig middelalderlige. Læs mere på http://www.fi.dk/tilskud/bevillingsoversigter/2011/bevillinger-fra-det-frie-forskningsraad-kultur-og-kommunikation-november-2011

 

N.M. Petersen-seminar

I anledning af 150-året for Københavns Universitets første professor i nordiske sprog Niels Matthias Petersens død den 11. maj 1862 arrangerer Det Humanistiske Fakultet, Nordisk Forskningsinstitut, Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab og Selskab for Nordisk Filologi et seminar for at belyse N.M. Petersens banebrydende indsats. Seminaret afholdes torsdag den 31. maj 2012 kl. 13–17, læs mere på Selskab for Nordisk Filologis hjemmeside: http://www.selskabfornordiskfilologi.dk/kalender/31052012/

 

Foredrag:

    Frans Gregersen: N.M. Petersens placering i dansk og nordisk sprogforskning i 1800-tallet

    Jens Kristian Andersen: N.M. Petersen som litteraturhistoriker

    Annette Lassen: N.M. Petersens sagaoversættelser

    Britta Olrik Frederiksen: N.M. Petersen som filolog og udgiver

    Bent Jørgensen: Navneforskeren N.M. Petersen

    Simon Skovgaard Boeck: N.M. Petersens orddannelseslære 

    Viggo Bank Jensen: Internationalt perspektiv på N.M. Petersen: Manzoni og Petersen

 

Afdeling for Navneforsknings seminarrække

I løbet af det tidlige forår har Afdeling for Navneforskning afholdt sin vanlige seminarrække med følgende program:

 

27. januar 2012: Dr Andrew Jennings, Centre for Nordic Studies, University of the Highlands and Islands: The Hjaltland Network: Mapping the Viking Age. 

24. februar 2012: ph.d. Peder Dam, SAXO-instituttet: Den store bebyggelsesekspansion.

30. marts 2012: cand.mag. Bo Nissen Knudsen, Nordisk Forskningsinstitut: Danmarks stednavne digitaliseret.

 

                Birgit Eggert

 

Finland

 

Konferensen Names in the Economy 4 hålls 14–16.6.2012 på Åbo universitet. Man väntar ca 60 deltagare. Läs mer om konferensen och programmet på sidan http://www.tse.fi/EN/units/otherunits/names-in-the-economy/Pages/NITE4.aspx.

 

Den 10–12 november 2011 hölls det 42:a NORNA-symposiet, denna gång vid Forskningscentralen för de inhemska språken i Helsingfors. Temat var Namn i stadsmiljö. I symposiet deltog 43 nordiska forskare av vilka 21 med föredrag.

 

Forskningscentralen för de inhemska språken har bytt namn och heter från 1.1.2012 Institutet för de inhemska språken (på finska Kotimaisten kielten keskus).

 

Leila Mattfolk & Paula Sjöblom

 

Norge

 

Navnedugnad

Under MONS (Møte om norsk språk) nr. 14 i Tromsø 24.–26. november 2011 ble det arrangert en navnedugnad med åtte innlegg fra navneforskere med tilknytning til Universitetet i Tromsø. De fleste innleggene hadde tematisk fokus på personnavn i et flerkulturelt samfunn, men også moderne stedsnavnnormering ble behandlet.

 

 

 

Publikasjoner

Ivar Utne gav ut boka Hva er et navn? Tradisjoner – Navnemoter – Valg av fornavn og etternavn i februar. Den er på 222 s. og er utgitt på Pax forlag, Oslo. 

 

Tidsskriftet Namn og nemne 28 – 2011 kom ut i desember 2011, og meldingsbladet Nytt om namn nr. 54 ble sendt ut i mars måned 2012.

 

Masteravhandlinger

Ved Universitetet i Oslo, Institutt for lingvistiske og nordiske studier, ble det i desember 2011 levert to masteravhandlinger med gatenavn i Oslo som tema, og ved Universitetet i Bergen, Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier, ble det levert tre masteravhandlinger, to med tema fra personnavn i noen områder på Vestlandet på 1800-tallet og én med tema sakrale stedsnavn på Lund(e), -lund(e) på Vestlandet.

                                             

Ole-Jørgen Johannessen

Sverige

Prinsessan Estelle

Den 23 februari föddes en ny svensk prinsessa, dotter till kronprinsessan Viktoria och prins Daniel. Dagen efter kunngjordes att den nya prinsessans namn skall varar Estelle Silvia Ewa Mary. Namnvalen väckte en del rabalder, bl.a. ansåg historikern Herman Lindqvist att »prinsessan Estelle» lät som en nattklubbsdrottning. Försvararna har framhållit att namnet liksom släkten Bernadotte är av franskt ursprung. Den närmste förebilden är dock Folke Bernadottes amerikanska hustru Estelle Romaine Bernadotte. 

 

Föredrag

Den 21 mars framträdde Alexandra Petrulevich på ENES (Early North European Seminar) i Uppsala med föredraget Vem kopierade vem? Relationen mellan Knýtlinga saga och Saxo Grammaticus Gesta Danorum i ljuset av ortnamn.

Ortnamnssällskapet i Uppsala höll sitt vårmöte den 12 april. Ola Svensson höll där ett föredrag om Ortnamn som rättshistorisk källa. 

Konferensen Svenska språkets historia hölls i år i Stockholm 13–14 april. Där deltog Katharina Leibring och Kristina Neumüller med föredraget Namnskick i förändring. Släktnamnens framväxt i två svenska köpstäder.

Symposium

Med anledning av Namn och bygds 100-årsjubileum anordnades ett jubileumssymposium i Uppsala den 16–18 februari. En lång rad inbjudna föredragshållare från de nordiska länderna belyste olika sidor av tidskriftens innehåll, t.ex. ortnamn och lexikon, ortnamn och språkkontakt och socioonomastik. 

Per Vikstrand